Hakkında

HAKKINDA

Dokuz Eylül Üniversitesi Buca Eğitim Fakültesine bağlı Sosyal Bilgiler Eğitimi Anabilim Dalı 1997 yılında, eğitim fakültelerinin yeniden yapılandırılması çerçevesinde Sosyal bilgiler öğretmeni yetiştirmek amacıyla kurulmuştur. 1998-1999 akademik yılında İlköğretim Bölümü çatısı altında eğitim vermeye başlayan anabilim dalımızda kuruluşundan bugüne kadar örgün öğretim programı uygulanmaktadır. 4 yıl süren lisans eğitiminin yanı sıra, Eğitim Bilimleri Enstitüsüne bağlı olarak yüksek lisans ve doktora eğitimi de sürdürülmektedir. Lisans ve lisansüstü tüm Sosyal Bilgiler Eğitimi programlarının eğitim dili Türkçedir.
Anabilim Dalımızın eğitim programı, ortaokul kademesi için gelecek nesilleri hem ülkemizin hem de çağın ihtiyaç ve gereksinimleri doğrultusunda yetiştirebilecek kapasite ve beceride sosyal bilgiler öğretmenleri yetiştirmeyi amaçlamaktadır. Anabilim dalımız, öğrencilerin mesleki bilgi ve deneyimlerinin güçlendirilmesinin yanı sıra, kişisel gelişimlerini destekleyen, yaratıcılıklarını ve sosyal ilişkilerini geliştiren spor, sanat, iletişim ve kültür faaliyetlerine yönlendirilmelerini de önemsemektedir.

2023-2024 eğitim-öğretim yılında birinci sınıflarda 75, ikinci sınıflarda 82, üçüncü sınıflarda 69, dördüncü sınıflarda 73 öğrencimiz ve beklemeli 32 olmak üzere toplamda 331 öğrencimiz vardır.

Sosyal Bilgiler Eğitimi Anabilim Dalımız fakültemizdeki dört derslikte eğitim öğretim etkinliklerini sürdürmektedir.

MİSYON

Türk Milli Eğitiminin genel amaçları doğrultusunda nitelikli; temel bilgi, beceri ve tutumlara sahip; Atatürkçü, Cumhuriyet ilkelerine bağlı; laik, çağdaş ve demokratik özelliklerle donatılmış; Sosyal bilgiler öğretimiyle ilgili yöntem ve teknikleri bilen, sorgulayıcı, araştırmacı ve iletişim yeteneği güçlü; öğretim etkinliklerini evrensel standartlarda yürüterek ulusumuzun ve insanlığın toplumsal, kültürel, ekonomik, bilimsel ve teknolojik gelişimine katkıda bulunan birer toplum mühendisleri olacak öğretmenleri yetiştirmek.

Sosyal bilgiler eğitimi ve öğretimi amacıyla gerekli alt yapıyı sağlamak, alanla ilgili yenilikleri yakından izlemek. Sosyal bilgiler çatısı altındaki disiplinler hakkında araştırmalar yapmak. Bu disiplinlerin kazanımlarının sosyal bilgiler dersi içerisinde nasıl daha etkili verilebileceğini araştırmak.

VİZYON

Sosyal bilgiler eğitimi ve öğretimi ile ilgili nitelikli bir eğitim vererek ülkenin ihtiyacına yönelik olarak bilimsel düşünen, yeniliklere açık, bilgi teknolojilerini kullanan sosyal bilgiler öğretmenleri ve akademisyenler yetiştirmek.

Sosyal bilgiler eğitimi ve öğretimi ile ilgili dünyadaki gelişmeleri takip ederek, yeni yöntem ve tekniklerini Türkiye’ye kazandırmak. Sosyal bilgiler öğretmen adaylarının mesleki gelişimlerine katkıda bulunabilecek kurumlarla iş birliği ve iletişim içinde olmak. Sosyal bilgiler eğitimi, vatandaşlık eğitimi, insan hakları… alanlarında projeler üretmek.

STRATEJİK AMAÇ VE HEDEFLER

Üniversitemiz 2021 – 2025 Dönemi Stratejik Planı kapsamında yer alan stratejik amaçlardan “Kurumsal Kapasiteyi Güçlendirmek, Paydaşlarla Etkileşimi ve Toplumsal Hizmet Kalitesini Geliştirmek” kapsamındaki  “Sosyal Sürdürülebilirlik Faaliyetlerinin ve Toplum Merkezli Hizmetlerin Etkinliklerinin Geliştirilmesi” stratejik hedef, Sosyal Bilgiler Eğitimi Anabilim Dalı olarak Stratejik Planımızda önemli bir yere sahiptir. Bu kapsamda Sosyal Bilgiler Eğitimi Anabilim Dalı olarak stratejik amaç ve hedeflerimiz;

  • Topluma katkı sağlayacak faaliyetlerle Dokuz Eylül Üniversitesi Buca Eğitim Fakültesi Sosyal Bilgiler Eğitimi Anabilim Dalının itibarını geliştirmek,
  • İç ve Dış Paydaşlarla işbirliği yaparak etkileşimi ve paydaşların aidiyet duygusunu geliştirmek,
  • Sosyal Bilgiler ile ilgili topluma katkı sağlayacak sosyal sürdürülebilirlik faaliyetleri düzenlemek,
  • Sosyal Bilgiler ile ilgili gerçekleştirilecek faaliyetleri planlama ve uygulama süreçlerinde kalite güvence sistemini işe koşmaktır.

 

Belirlenen bu stratejik amaç ve hedefler çerçevesinde, anabilim dalımız toplumsal katkı politikası kapsamında paydaşlarla işbirliği içerisinde eğitim alanındaki kalkınmaya katkı sağlamak amacını taşımaktadır. Anabilim Dalı vizyonumuz olan “Sosyal Bilgiler eğitimi ve öğretimi ile ilgili nitelikli bir eğitim vererek ülkenin ihtiyacına yönelik olarak bilimsel düşünen, yeniliklere açık, bilgi teknolojilerini kullanan sosyal bilgiler öğretmenleri ve akademisyenler yetiştirmek. Sosyal Bilgiler eğitimi ve öğretimi ile ilgili dünyadaki gelişmeleri takip ederek, yeni yöntem ve tekniklerini Türkiye’ye kazandırmak. Sosyal Bilgiler öğretmen adaylarının mesleki gelişimlerine katkıda bulunabilecek kurumlarla işbirliği ve iletişim içinde olmak. Sosyal Bilgiler eğitimi, vatandaşlık eğitimi, insan hakları gibi alanlarda projeler üretmek”  toplumsal katkı politika ve stratejik planlarını oluşturmaya rehber olacaktır.