Genel Bilgi

Kuruluş (kuruluş tarihi, programın genel yapısı)
Dokuz Eylül Üniversitesi Buca Eğitim Fakültesi’ne bağlı İlköğretim Matematik Eğitimi Anabilim Dalı 1997 yılında, eğitim fakültelerinin yeniden yapılandırılması çerçevesinde ilköğretim matematik öğretmeni yetiştirmek amacıyla kurulmuştur. 1998-1999 akademik yılında İlköğretim Bölümü çatısı altında olan anabilim dalımız, 2016 yılından itibaren Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Bölümü altında Matematik Eğitimi Anabilim Dalı’nın İlköğretim Matematik Öğretmenliği Programı olarak eğitim vermektedir. 4 yıl süren lisans eğitiminin yanı sıra, Eğitim Bilimleri Enstitüsü’ne bağlı olarak yüksek lisans ve doktora eğitimi de sürdürülebilmektedir. Lisans ve lisansüstü tüm İlköğretim Matematik Öğretmenliği programlarının eğitim dili Türkçedir.

Program Profili (programın amacı, programın yapısı, yöneldiği alanlar, bölüm olanakları)
Anabilim dalımız, öğrencilerin mesleki bilgi ve deneyimlerinin güçlendirilmesinin yanı sıra, kişisel gelişimlerini destekleyen, yaratıcılıklarını ve sosyal ilişkilerini geliştiren spor, sanat, iletişim ve kültür faaliyetlerine yönlendirilmelerini de önemsemektedir. İlköğretim Matematik Öğretmenliği Anabilim Dalı, öğretmen yetiştirmede çağdaş yaklaşımları temele alarak yürüttüğü 4 yıllık lisans programıyla; çağdaş ölçme-değerlendirme yaklaşımlarından haberdar, güncel eğitim ihtiyaçları ve teknolojik gelişmeler doğrultusunda öğretim faaliyetlerini düzenleyebilen, farklı öğretim yöntem ve stratejilerini öğretim süreçlerinde kullanabilen, alanında yapılan çalışmaları takip edebilen nitelikli öğretmenler yetiştirmeyi amaçlamaktadır. Bu amaç çerçevesinde anabilim dalı programında öğrencilerin hem mesleki gelişimlerini sağlamak hem de alan bilgisi ve genel kültüre yönelik derslere yer verilmiştir.

2010 yılından itibaren Avrupa Yükseköğretim Alanı içerisinde yer alan ülke vatandaşlarının yükseköğrenim görmesi veya çalışması amacı ile Avrupa’da kolayca dolaşabilmelerini sağlayan BOLOGNA Süreci (Avrupa Yükseköğretim Alanı uyum çalışmaları) başlamıştır. Ayrıntılı bilgi için DEU BOLOGNA SÜRECİ sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

Mezun olacak öğrencilere, 2011 yılından itibaren Diploma Eki verilebilmektedir. Üniversite Diploma Eki Etiketini almıştır. AKTS etiketi almak üzere çalışmalar sürdürülmektedir. Ayrıntılı bilgi için DEU DİPLOMA EKİ sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

Anabilim Dalı, uluslararası saygınlığı olan kaliteli kurumlarla ikili anlaşmalar yoluyla öğrenci ve akademisyen değişimini destekleyerek bilgi ve deneyimi arttırmayı hedeflemektedir. Anabilim Dalının, 2012 yılı itibari ile ERASMUS Öğrenci ve Akademisyen Değişim Programı kapsamında ikili anlaşmaları bulunmaktadır.Ayrıntılı bilgi için DEU DIŞ İLİŞKİLER KOORDİNATÖRLÜĞÜ sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

Anabilim dalımız, Cahit Arf Binası’nda hizmet vermekte olup, 4 dersliğe ve akademik personele ait 10 odaya sahiptir. Sınıflarda projektör, akıllı tahta gibi multimedya araçlar bulunmaktadır.

Fakülte içinde anabilim dalı öğrencilerinin yararlanabilecekleri bir kütüphane ve ders saatleri dışındaki çalışmalarını gerçekleştirmek üzere 7/24 açık olan bir çok amaçlı okuma salonu bulunmaktadır. Öğrencilerimizin öğretim teknolojilerini araştırma, geliştirme ve uygulama fırsatı bulabilecekleri, bünyesinde üç boyutlu yazıcı, robotik geliştirme kiti, hologram, sanal gerçeklik gözlüğü ve benzeri teknolojiler bulunduran Öğretim Teknolojileri AR-GE Laboratuvarı bulunmaktadır. Çok Amaçlı Okuma Salonu lisans öğrencilerinin ders çalışma ihtiyaçlarını karşılamak üzere eğitim odaklı olarak kullanabilecekleri hologram, kablosuz internet bağlantısı ve modern çalışma ortamına sahiptir. Ayrıntılı bilgi için Çok Amaçlı Okuma Salonu ve Öğretim Teknolojileri AR-GE Laboratuvarı sayfalarını ziyaret edebilirsiniz.