Genel Bilgi

Dokuz Eylül Üniversitesi, Buca Eğitim Fakültesi’ne bağlı Matematik Eğitimi Anabilim Dalı 1982 yılında kurulmuştur. Fen Bilimleri Bölümü içinde Matematik Öğretmenliği Anabilim Dalı olarak faaliyet gösteren anabilim dalımız, bir ara bağımsız bir Matematik bölümü olarak da görev yapmış ve 1998 yılına kadar faaliyetlerini bu şekilde sürdürmüştür. 1998 yılında fakültemizin yeniden yapılanması sonucunda Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanlar Eğitimi Bölümü’ne anabilim dalı olarak bağlanmıştır.  2016 yılından itibaren Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Bölümü bünyesinde Matematik Eğitimi Anabilim Dalı Matematik Öğretmenliği Programı olarak örgün öğretim programı uygulanmaktadır. Dört yıl süren lisans programının yanı sıra, Eğitim Bilimleri Enstitüsü’ne bağlı olarak yüksek lisans ve doktora eğitimi de sürdürülmektedir. Lisans ve lisansüstü tüm Matematik Eğitimi programlarının eğitim dili Türkçedir.

Matematik Eğitimi Anabilim Dalı, öğretmen yetiştirmede çağdaş yaklaşımları temele alarak yürüttüğü dört yıllık lisans programıyla; teknolojik gelişmeler doğrultusunda öğretim faaliyetlerini düzenleyebilen, farklı öğretim yöntem ve stratejilerini kullanabilen, çağdaş ölçme-değerlendirme yaklaşımlarından haberdar, alanında yapılan çalışmaları takip edebilen nitelikli öğretmen yetiştirmeyi amaçlamaktadır. Bu amaç çerçevesinde, anabilim dalı programında öğrencilerin hem mesleki gelişimlerini sağlamak hem de alan bilgisi ve genel kültüre yönelik derslere yer verilmektedir.

2010 yılından itibaren Avrupa Yükseköğretim Alanı içerisinde yer alan ülke vatandaşlarının yüksek öğrenim ve çalışma amacı ile Avrupa’da kolayca dolaşabilmesini sağlayan BOLOGNA Süreci (Avrupa Yükseköğretim Alanı Uyum Çalışmaları) başlamıştır. 2011 yılından itibaren mezun olan öğrencilere Diploma Eki verilmektedir. Ayrıca, Anabilim Dalı, uluslararası saygınlığı olan kaliteli kurumlarla ikili anlaşmalar yoluyla öğrenci ve akademisyen değişimini destekleyerek bilgi ve deneyimi arttırmayı hedeflemektedir. Anabilim Dalının 2012 yılı itibariyle ERASMUS Öğrenci ve Akademisyen Değişim Programı kapsamında ikili anlaşmaları bulunmaktadır.

2023-2024 eğitim-öğretim yılı itibariyle Matematik Öğretmenliği Programı bünyesinde; 2 profesör, 4 doçent, 2 doktor öğretim üyesi, 1 öğretim görevlisi yapmaktadır. Matematik Eğitimi Anabilim Dalı Matematik Öğretmenliği Programı mezunları, Milli Eğitim Bakanlığı ve ona bağlı özel okul ve kurumlarda ya da özel etüt merkezlerinde öğretmen olarak çalışabilecekleri gibi devletin farklı kurumlarında da memurluk yapabilirler ya da üniversitelerde araştırmacı olarak çalışabilirler.