Mandolin, cumhuriyet öncesi dönemde levanten aileler ile birlikte bu coğrafyaya taşınmış bir çalgıdır. Cumhuriyet’in kuruluşundan sonra, alfabe, kılık-kıyafet ve şapka gibi kültür devrimleri ile birlikte en önemlisi “Müzik Devrimi” gerçekleştirilmeye çalışılmıştır. Devrimlerin gerçekleştirilebilmesi için öncelikle nitelikli insan gücüne ihtiyaç vardır. Bu sebeple “Köy Enstitüleri”, “Halk Evleri” gibi kurumlar oluşturulmuş ve eğitim-öğretim alanında da köklü değişiklikler meydana gelmiştir.
Köy Enstitüleri mandolini, yaygın biçimde kullanan ve neredeyse her öğrencisinin öğrenmek ve çalmak zorunda olduğu bir çalgı olarak görüyordu. Köylerde görev yapacak ilkokul öğretmenlerinin mutlaka kullanması gereken bir ders materyaliydi. Ayrıca kemana geçiş için de önemliydi.
Köy Enstitüleri’nin kapatılmasından sonra kurulmuş olan “Öğretmen Okulları”nda da mandolin önemini korumuştu. Böylelikle mandolin uzun yıllar Türkiye’nin gündeminde yer almış bir çalgı olmayı başarabilmiştir. Daha sonra mandolin okul müzik eğitimi çalgısı olarak yerini yavaş yavaş blok flüte bırakarak gözden düşmüştür. Neredeyse unutulmuştur.
Ülkemizde eğitim materyali olarak görülmüş bu çalgının tarihsel köklerini referans alan Buca Eğitim Fakültesi, Müzik Eğitimi Anabilim Dalı’mız öncülüğünde mandolini yeniden orkestra bağlamında görkemli günlerine döndürmeye çalışıyor. Orkestramız, eğitim ile ilişkisinin yanı sıra müzik sanatı için önemli bir çalgı olarak görülen mandolin ile sanatsal başarılara imza atma vizyon ve misyonuna sahip.
2021 yılında kurulan DEÜ Buca Eğitim Fakültesi İzmir Mandolin Orkestra’mız, geçmiş ile şimdi arasında önemli bir köprü görevini üstlenmiş durumda. Eski mezunlarımız ile emekli öğretim elemanlarımızın ve müzik öğretmenlerinin ağırlıklı olduğu orkestra, farklı meslek gruplarından mandolin gönüllülerine de kapılarını açık tutarak “yaşam boyu öğrenme”, “mezunlarla ilişkiler”, “yaşamdan zevk alma” gibi günümüzün önemli kavramlarına örnek oluşturuyor.
DEÜ BEF İzmir Mandolin Orkestrası kuruluşunun ilk yılından itibaren pek çok konser ve törende yer almıştır. Konserlerin yanı sıra 2021 yılında Türkiye’deki ilk “Mandolin Festivali”ni Üniversitemiz Sabancı Kültür Sarayı’nda gerçekleştirmiş ve her yılın Haziran ayının 2. Hafta sonu günlerinde bu festivali sürdürmektedir. Kongre ve sempozyum açılışları, önemli günler için düzenlenen törenlerin yanı sıra mandolin orkestrası olarak özel konserler orkestramızın görev aldığı etkinliklerdir.
İçinde bulunduğu kent ve halk ile özdeşleşme olgularının, modern üniversite anlayışının önemli bir bileşeni olarak görüldüğü günümüzde, üniversitemiz ve fakültemiz için bir örnek uygulama olarak “İzmir Mandolin Orkestrası” karşımızda duruyor.